EXTRA BOOST AAN ONTWIKKELING MEISJES & VROUWENVOETBAL

Het is niet meer weg te denken uit het huidige sportaanbod: vrouwenvoetbal. De tak van sport is wereldwijd de grootste sport door vrouwen beoefend in teamverband. En ook in Nederland de snelst groeiende sport.

Door de geweldige resultaten van de Oranje Leeuwinnen de laatste jaren – Europees Kampioen en vice Wereldkampioen – kiezen meer en meer meisjes om de voetbalsport te beoefenen.

SC Buitenboys is een grote “meneer” als het gaat om voetbal in Almere. De club telt in seizoen 2021-2022 ruim 1400 leden. De meiden- en vrouwenafdeling van Buitenboys mag zich in Almere rijk noemen als het gaat om aantallen. In de bovenbouw wordt de club in elke leeftijdscategorie vertegenwoordigd door minimaal 1 team en in de onderbouw spelen de meiden tussen en met de jongens. Dit is een bewuste keuze omdat we zien dat gemengde teams enorme voordelen bieden voor de meiden, maar zeker ook voor de jongens. Wat dat betreft is de club volgzaam omdat de KNVB gemengd voetbal predikt.  Maar, Buitenboys gaat verder. 

De club heeft bijvoorbeeld in de leeftijdscategorie JO13 een team geformeerd geheel bestaand uit meisjes die in de jongenscompetitie speelt. En het team stond voor de winterstop op een gedeelde eerste plaats! En in de voorjaarscompetitie staan ze knap tweede.

Met voorbeelden als internationals Ashleigh Weerden en Desiree van Lunteren in gedachten vatte het bestuur het plan om daadkrachtiger te handelen als het gaat om het opleiden van meiden. Buitenboys wil hen de ruimte bieden om zich te ontwikkelen tot betere spelers. De volgende generatie Oranje Leeuwinnen kan best uit Almere komen. “We hebben het in het verleden niet onverdienstelijk gedaan, maar willen nu doorzetten. We willen groeien, zowel in kwantiteit als kwaliteit”. Aldus het bestuur. 

Met het aantrekken van Carola van der Laan (trainer en oud Nederlands elftal speelster, Nathan Sudmeier (trainer) en Sandra Awondatu (voetbaltechnisch coördinator en oud Nederlands elftal speelster) weet het bestuur dat de toekomst van het meiden- en vrouwenvoetbal bij Buitenboys in goede handen is. Zij zijn sinds begin van dit seizoen verantwoordelijk voor het meiden- en vrouwenvoetbal binnen de club.

Het 3-tal brengt een berg aan ervaring met zich mee als het gaat om opleiden van speelsters. Na een half jaar samenwerken kan nu oprecht gesteld worden dat de toevoegingen van Van der Laan, Sudmeier en Awondatu vruchten afwerpt.  “En niet in de laatste plaats vanwege de support van velen uit de Buitenboys-familie”, stelt het 3-tal. Wat dat betreft is de focus echt op de meiden gekomen. Zo maken we binnen Buitenboys echt werk van de meiden die op hoog niveau willen voetballen en het beste uit zichzelf en hun team willen halen.