Dyanne Bito voelt zich bij Ajax op haar plek

Datum

Door Sandra Awondatu

Razendsnel was ze en gedreven tot het uiterste. Niet toevallig dus dat Dyanne in het jaar 2000 haar opwachting mocht maken bij de Oranje Leeuwinnen. Nu, ruim 20 jaar later zal ze weer opduiken op de groene velden. Als speelster van Ajax. Weliswaar niet voor het trotse 1e vrouwenteam welk in de Eredivisie speelt, maar voor een prestigieus team: de Ajax Vrouwen 1 zaterdag. Een team waarin ook andere ex-internationals meespelen. Een interview met de altijd goedlachse Bito is dus op haar plaats. Zeker nu een wedstrijd aanstaande is op zaterdag 24 september tegen SC Buitenboys.


Dyanne, je hebt een mooie leeftijd bereikt waar anderen gaan rentenieren. Maar jij gaat gewoon weer op niveau voetballen. Vanwaar die drive?
“Op de eerste plaats vanwege de sport. Voetbal is zo leuk om te doen. Er was twijfel hoor toen ik benaderd werd, maar die twijfel verdween als sneeuw voor de zon. Zeker toen bekend werd met welke speelsters ik zou gaan voetballen. Niet de minsten”, zegt ze gniffelend. “Plus, het is Ajax hè. Dan hoefde ik eigenlijk niet al te lang over na te denken”.


Voor Ajax spelen….voel je geen druk?
“Weet je, het is duidelijk dat we vanuit die 3e klasse door willen stomen naar de 2e klasse. Dan moeten we kampioen worden. Dat is alvast een druk, maar daarbij komt nog als extra dat andere teams hun allerbeste beentjes gaan zetten om ons tegenstand te bieden. En dat is goed hoor. Houdt mij ook scherp, want ik wil nog steeds altijd winnen”.

Ik was jouw trainster indertijd bij Wartburgia Amsterdam en toen was je altijd al fanatiek en gedreven. Had je toen al de ambities om het Nederlands elftal te halen?
“Poeh…ik was 10 toen ik verhuisde vanuit Curaçao. Ik had geen flauw benul van selectie voetbal laat staan van het Nederlands Elftal. Toen ik ineens benaderd werd om selectietrainingen mee te maken, was dat natuurlijk gaaf. De hele familie super trots en eigenlijk vanaf dat moment ging ik het voetbal anders zien en benaderen. Je leven staat in het teken van presteren om altijd bij de selectie te blijven en het beste uit jezelf boven te halen. Je hele levenswijze/stijl moet je veranderen om dat te realiseren”.

Wat heeft het voetballen jou gebracht?
“Ik ben begonnen met atletiek. Een mooie sport, maar je ben als éénling bezig. Voetbal als teamsport nodigt je uit om je met anderen te vereenzelvigen. Om het teamresultaat op te krikken. Door op internationaal niveau te voetballen, heb ik veel andere culturen mogen ontmoeten en dus veel andere landen mogen bezoeken. Het heeft mijn leven verrijkt”.


Je was indertijd 1 van de weinige gekleurde speelster. Beleefde je dat als zodanig.
“Natuurlijk had ik dat in de gaten. Trouwens, ondanks dat er nu meer gekleurde speelsters zich aandienen, denk ik dat er meer speelsters de kans moeten grijpen om op hoog niveau te spelen. Ik denk wel eens: stel dat ik in Curaçao was gebleven, dan had ik die mogelijkheden om me te ontwikkelen niet gehad. Hier zijn die mogelijkheden er wel….grijp die kansen zou ik zeggen”.

“Stiekem denk ik wel eens af en toe: had ik toen maar die kansen gehad.”


Hoe kijk je aan tegen de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal vergeleken met jouw beginfase van je profcarrière?
“Ik kijk er met bewondering naar. Stiekem denk ik wel eens af en toe: had ik toen maar die kansen gehad. Dus ik zou zeggen tegen alle speelsters die een doel hebben om zo hoog mogelijk te spelen: grijp je kans en werk er hard voor om het te bereiken”.


Als ik jou vraag om een boodschap achter te laten aan alle jongen meiden die een profcarrière ambiëren. Wat zou je dan zeggen?
“Tsja….iets willen bereiken is één ding….het behalen is iets anders. Daar moet je enorm veel voor doen. Het is niet makkelijk en je moet er veel voor laten. Echter…je krijgt er wel veel voor terug. Gewoon…geloof blijven behouden in wie je bent en wat je kan worden. Niet opgeven”.

Als laatste: wat verwacht je van jullie eerste wedstrijd tegen SC Buitenboys?
“We willen er een leuke en goede wedstrijd van maken. Let wel hé, ondanks dat we er ontspannen naar toe werken, willen we natuurlijk ook er tegenaan gaan. We zijn best wel fanatiek en als we als doel hebben om te promoveren, dan moet je wedstrijden winnen”.


De brede en volle lach vult de ruimte waarin we het dit vraaggesprek doen. Dyanne Bito is nog steeds dezelfde speelster als toen ze 14 was. Fanatiek, vol strijd doch innemend. Als ambassadeur van World Coaches van de KNVB en als kid-manager van Oranje MO19 draagt ze nog steeds haar steentje bij aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Iets wat Bito nog jaren wil gaan doen. Maar….eerst aanstaande zaterdag 24 september de wedstrijd tegen SC Buitenboys.


De wedstrijd op zaterdag 24 september begint om 16:00 uur – Sportpark Polderkwartier – Almere Buiten.

Info carriere Dyanne Bito – 146 Oranje Leeuwin
2000-2004 asv Wartburgia Amsterdam
2004-2007 Heike Rheine (Duitsland)
2007-2008 ADAO Den Haag
2008-2011 AZ Alkmaar (kampioen van Nederland)
2011-2015 Telstar

Meer
nieuws

MO15-1 gaat naar de jongens

De MO15-1 van s.c. Buitenboys gaat volgend seizoen in de hoofdklasse jongenscompetitie spelen. Onder leiding van oud-Oranje Leeuwin Carola van der Laan zoeken de meiden

Lees verder