• Interview met: 

  Gijs Dolstra. Keeperscoördinator, 37 jaar en in het dagelijkse Portal manager bij een meubelgroothandel in Almere.

  Wat heb je zelf met voetbal?

  Op mijn negende begon ik als veldspeler bij DCG uit Amsterdam. Dat heb ik een jaar gedaan en daarna ben ik gaan keepen in de E6. Op tienjarige leeftijd zijn wij verhuisd naar Almere. Toen zijn mijn broer en ik samen bij Buitenboys gaan spelen. Bij Buitenboys begon ik weer als speler. Maar al vrij snel begon het weer te kriebelen en ben ik weer op doel gaan staan. Inmiddels keep ik alweer twee jaar bij het 35+ team van Buitenboys. Tussendoor heb ik ook nog in de zaal gekeept. Maar het veld trekt mij toch meer.

  Verder ben ik coach geweest mijn twee zoons toen zij in de J O8 zaten en mijn dochter toen zij in de MO11-1 zat. Daarnaast heb ik keeperstraining gegeven aan alle leeftijdscategorieën

  Wat vind je het mooiste van het keepen?

  Vroeger had je alleen gras. Als het dan geregend had en het veld dus lekker nat een blubberig was, was het altijd een kunst om zo vies en goor mogelijk van het veld af te komen. Dat vond ik altijd genieten. Daarnaast deed het een stuk minder zeer dan het kunstgras van nu. Als ik soms wel een keepers van het veld af zie lopen met van die schaafwonden, denk ik nog weleens terug aan de oude tijd.

  Daarnaast vond ik het erg tof dat je je dan kon onderscheiden door cruciale ballen eruit te houden en je daarmee punten voor je team kon winnen. Het in ontvangst nemen van het applaus en de complimenten was dan natuurlijk ook heerlijk.

  Je bent nu keepers coördinator, hoe is het balletje gaan rollen?

  Ik ben ongeveer vijf dagen per week op de club. Dus je spreekt weleens mensen die je ook vaak ziet. Een van die mensen is Henny Brenker. Met hem heb ik vaker gesprekken gehad over het voetbal en over de club in het algemeen. Op een gegeven moment vroeg hij mij wat ik van zou vinden om keepers coördinator te worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er wel even over moest nadenken. Er gaat toch flink wat tijd in zitten. Maar ik heb besloten om het toch te doen.

  Wat houdt het precies in?

  Ik coördineer iedere week de trainingen voor de trainers. Daarnaast ben ik voor de TC het aanspreekpunt. Mochten er bijvoorbeeld keepers zijn waarvan de trainers en ik denken: Hé, dat dan kan iets zijn voor een stapje hogerop, dan bespreek ik dat met de TC.

  Daarnaast stuur ik de trainers aan. Ik praat met ze over hoe het gaat en wat beter kan. Dat gaat om de keepers maar ook over de trainers zelf.

  Wat verwacht je er zelf van?

  Voor mijzelf is het een hele leerzame periode. Zeker in het begin zal ik ook mijn weg moeten vinden en zal ik veel dingen leren.

  Als het gaat om de keepers verwacht ik dat we de keepers over de breedte naar een hoger plan gaan trekken. Zowel de selectie als het recreatieve deel. We hebben een mooi plan uitgestippeld en zo willen we proberen iedere keeper beter te maken.

  Hoe hou je alles in de gaten?

  Wij, de trainers en ik, houden beoordelingsformulieren bij. Deze worden op bepaalde momenten in het seizoen ingevuld. Op dit moment hebben we vijf keeperstrainers. Met hen houd ik nauw contact over de vorderingen van de keepers. Mocht er iemand op de training uitblinken, dan kijken de trainers bij de wedstrijd om te zien of het ook in wedstrijden goed gaat en zo rapporten ze aan mij. Daarnaast sta ik zelf ook op het veld om te trainen.

  Wat is je doelstelling?

  Mijn doelstelling is het gat tussen de selectiekeepers en de recreatiekeepers verkleinen. Op dit moment zit er best een gat tussen. Dat komt mede omdat de recreatiekeepers voorgaande seizoenen geen structurele keeperstraining hebben gehad. Daar komt vanaf nu verandering in. Daarnaast is de structuur op zich ook een ding waar ik voor wil zorgen tijdens mijn tijd als coördinator.

  Door Jordy Germans